10. august 2016

"Homegoing" af Yaa Gyasi, en anmeldelse

Her ses et udpluk af læsegruppen (fra venstre): Ida og Louise med vores fine udgaver af "Homegoing" til iskaffe på Smagløs
"Homegoing" af Yaa Gyasi, 4.5/5 stjerner

I august læste jeg "Homegoing" af Yaa Gyasi sammen med de søde piger fra min læseklub (Ida, Louise og Nadja). Det var en bog, som Nadja foreslog, og en, jeg havde aldrig hørt om den. Vi blev hurtigt enige om at give bogen et forsøg og jeg klikkede den smukke bog hjem fra Saxo. 

Historien er helt unik i sin opbyggelse, da den spænder over en helt slægt i dens to grene. To søstre, Effia og Esi, fødes og lever to vidt forskellige liv i Ghana. Resten af bogen følger så skiftevis et kapitel om Effias afkom efterfulgt af et kapitel om Esis. Pigernes fortælling starter tilbage i det 18.-århundrede og bevæger sig helt frem til nutiden på blot 304 sider. Man kan diskutere, hvorvidt bogen kunne have klaret noget mere længde - for på en måde, ville jeg have ønsket at de forskellige karakterers historie blev uddybet så jeg kunne fordybe mig endnu mere i deres individuelle fortælling. På den anden side, giver bogen blot et glimt af en livshistorie, som er både rørende og barsk. Så måske er sidetallet alligevel nok (det var nok nærmere et ønske om, at bogen ikke ville ende).

Der var mange forskellige karakterer undervejs, som jeg virkelig knyttede mig til og vis historie jeg blev fuldstændig draget ind i. Nogle kom til USA og forsøgte at begå sig i en "hvid" verden, og de problematikker det medfører tager bogen i særdeleshed op og det bliver behandlet på en fascinerende måde. Vi følger nemlig de sorte menneskers rolle i denne verden og oplever på nært hold hvordan de bliver trådt på og behandlet på lede og uhyggelige måder af hvide.

Undervejs støder man også på søde kærlighedshistorier, som bringer et lysglimt af håb for en fremtid der ikke er så slem endda, trods de racistiske bemærkninger og nedværdigende rollefordelinger. Kærlighedshistorierne flettes sammen med historier om afrikanske myter, hekseri og afgrøder. Specielt disse historier fandt jeg meget fascinerende.

"In my dreams I kept seeing this castle, but I did not know why. One day, I came to these waters and I could feel the spirits of our ancestors calling to me. Some were free, and they spoke to me from the sand, but some others were trapped deep, deep, deep so far, the water almost took me down to meet those spirits that were trapped so deep in the sea that they would never be free. When they were living they had not known where they came from, and so dead, they did not know how to get to dry land. I put you in here so that if your spirit ever wandered, you would know where home was" (pp. 268)

Jeg endte med at være helt vild med bogen og gav den 4.5/5 stjerner på Goodreads. Jeg kunne ikke helt give den topkarakterer, da jeg synes der gik et par kapitler før jeg rigtig forstod, hvad bogen ville med sine nye karakterer der blev præsenteret i hvert kapitel. Da jeg dog endelig fangede rytmen, blev jeg meget begejstret for opbygningen og jeg synes det har en rigtig sjov effekt på fortællingen af en slægts historie. Sproget var virkelig smukt og letlæseligt, men bar samtidig på mange gyldne ord. 

Jeg læste bogen over få dage, og det fortryder jeg en smule. Det er nok også en af de grunde til at den ikke har fået 5 stjerner. Jeg tror nemlig at bogen ville have rigtig godt af at blive spredt ud så hver karakter kom til sin ret. Ofte havde jeg svært ved at slippe den person jeg lige havde læst om for at blive præsenteret for en helt ny person i rækken. Hvis man derimod havde haft lidt længere tid til at fordøje de enkeltes historier, tror jeg det ville have fungeret bedre. Dog var jeg i tidspres for at nå at færdiglæse bogen inden vi mødtes i læseklubben, så derfor blev det altså på den måde. 

Læs bogen hvis du interesserer dig for familiefortællinger, raceproblematikker, afrikansk kultur samt barske og rørende historier der alt sammen indeholder en rød tråd. Jeg kan helt klart anbefale den. Det er vildt at tænke på, at det er Yaa Gyasis første bog nogensinde udgivet, da den emmer af originalitet og virker gennemtænkt på alle måder. Virkelig en fantastisk læseoplevelse jeg sent vil glemme.4 kommentarer:

 1. Dejlig anmeldelse, Amanda! :-)

  Jeg er meget enig i dine holdninger til bogen, og jeg nød den virkelig. Faktisk blev jeg ret overrasket over, hvor let den var at læse, og jeg kunne rigtig godt lide opbygningen, som hele tiden motiverede mig til at bladre videre.

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak!
   Jeg synes også det fungerer helt vildt godt med opbygningen, men det kan også godt virke lidt forvirrende at det skifter hele tiden, synes jeg. Men godt du kunne lide den også :-)

   Slet
 2. Åh, jeg har den også liggende herhjemme i en tidlig dansk udgave. Jeg glæder mig så stjernemeget til at læse den!

  SvarSlet
  Svar
  1. Det skal du glæde dig til! Det er virkelig en god læseoplevelse <3

   Slet