12. maj 2014

Eksamensforberedelser og overspringshandlinger

Jeg står og skal til min sidste eksamen på mit 4. semester i morgen tidlig: 45 minutters skriftlig (i hånden); et essay omkring irsk poesi. Dette har resulteret i lidt af en læsetørke for mit vedkommende.

Sagen er den, at jeg er så ufatteligt dårlig til at få startet mine eksamensforberedelser og bruger i stedet oceaner af tid på alt muligt andet - bare ikke læsning.
Hvorfor? Det ved jeg faktisk ikke helt. Måske fordi jeg får en anelse skyldfølelse over at jeg ikke læser det eksamens relevante materiale? Uanset hvad, har det resulteret i, at jeg de sidste par dage stort set ikke har haft åbnet en hyggelæsnings-bog, kun i dag, hvor jeg har læst (kun) 45 sider i "A Feast for Crows" af George R. R. Martin. I stedet har jeg pløjet en hel serie på 22 x 45 minutter over de sidste 5 dage. Åbenbart finder jeg det lettere at se tv-serier end at fordybe mig i læsning. Hm.

Det har jo så også resulteret i, at jeg er gået i stå i fælleslæsnings projektet af "Moby Dick" af Herman Melville. Jeg er omkring side 300, så jeg har en del at indhente efterhånden, fornemmer jeg. Det lyder nemlig til at diverse bogbloggere er mig langt i forkøbet. Puha! 

Det irriterer mig grænseløst, at jeg gang på gang møder denne totale stilstand i forhold til læsningen, men jeg tror måske bare det er min natur; jeg kan ikke finde ud af at hyggelæse når jeg burde studere. 

Jeg håber meget på at genfinde læselysten i morgen efter den sidste eksamen, da jeg savner at lade mit blik over nedskrevne eventyr og fordybe mig i et andet univers. 


Hvordan har i det med at kombinere eksamensforberedelser og selvvalgt læsning? Ser i det som et afbræk fra det tvungne arbejde, eller har i det som mig og stopper totalt (og ubevidst) al læsning?

6. maj 2014

Læsemål 2014

Sidste år begyndte jeg at nedskrive, hvad jeg fik læst. Hvorfor jeg ikke startede på dette før, er mig en gåde, for jeg elsker at føre regnskab over små finurlige ting, så hvorfor ikke også det, jeg fik læst i løbet af året? Det startede lidt som en form for nytårsforsæt, at få læst mere og vide præcist hvad
Jeg kom i året 2013 op på 33 læste bøger, og jeg var på en gang forundret og en smule skuffet. Med kun 33 bøger om året, er der ufattelig lang vej til at nå igennem alle de værker jeg egentlig gerne vil. Det er ikke fordi jeg som sådan er en langsom læser, men jeg er heller ikke voldsomt hurtig. Det kommer også meget an på, hvad det er jeg læser. Er det halvtunge klassikere, kan det godt tage mig lidt ekstra tid at bevæge mig gennem siderne. Altså, må det have meget at gøre med sproget i den givne roman. Nogle bøger lægger også mere op til nærlæsning end andre, der måske mere fokuserer på et spændende indhold.

I år havde jeg sat mig som mål at læse mere. Mit mål er konstant skiftende, men står netop nu på 50 bøger, men jeg håber på, at jeg kan komme igennem mere. Jeg er indtil videre oppe på 15 bøger ifølge min Goodreads account, og er igang med 3 i øjeblikket; King Lear af William Shakespeare, som er en genlæsning for mit vedkommende (jeg er lidt i tvivl om, hvorvidt jeg får den færdiggjort i denne omgang...), Moby Dick af Herman Melville, som del i fælleslæsnings projektet jeg har nævnt i et tidligere indlæg, og så den fjerde bog i A Song of Ice and FireA Feast for Crows

Jeg er både umådeligt vild med Reading Challenge funktionen på Goodreads, men også enormt irriteret. Jeg holder som sagt af, at lave statistikker af hvad jeg læser, men jeg finder det også en smule stressende at den nu fortæller mig at jeg er "2 books behind schedule". Jeg ved godt, at jeg ikke burde tænke så meget over dette, men det sidder alligevel og gnaver i baghovedet på mig. 
Problemet er, at jeg er igang med to lange bøger, den ene med 625 sider, og en anden med tæt på de 1000. Og jeg har allerede læst en med omkring 1100 siders længde. Selvfølgelig tager disse længere tid at læse, så selvfølgelig vil jeg være bagude i min statistik i en periode, men det irriterer mig stadig.

En anden grund til, at jeg ikke får læst så ufatteligt mange bøger er, at jeg har haft svært ved at finde tiden til det ved siden af de romaner jeg skal læse til mit engelsk studie. I Irland har jeg dog haft rig mulighed for at læse, da romanerne vi fik tildelt var både korte og få. Udover det har vi ikke som sådan haft secondary readings, som normalt tager meget af min tid derhjemme, hvilket har resulteret i voldsom meget fritid og næsten en følelse af et 'fri-år' på studiet. Her har vi til gengæld skullet skrive 6 essays i løbet af semestret, hvilket ikke er så normalt for mig, men at dette har været min eneste 'opgave' udover at gå til forelæsninger, har virket super spøjst på mig.

Nogle af de læsemål jeg har for mig selv i år, er at komme igennem flere klassikere. Samtidig vil jeg også gerne til at begynde at læse de bøger der står på min reol hjemme i Danmark, i stedet for konstant at købe nye, smukke bøger, som så fanger min opmærksomhed i stedet. I Irland har haft en begrænset mængde bøger, hvilket også har resulteret i, at jeg er kommet igennem langt de fleste. 
Ud over klassikerne, kunne jeg godt tænke mig at læse mere poesi. Jeg har aldrig rigtig ramt noget, der virkelig fascinerede mig, men jeg finder det stadig hyggeligt at læse som afveksling til lange romaner. Samme forhold har jeg også til noveller, jeg også rigtigt godt kunne tænke mig at bevæge mig mere indenfor.

Dette er kun en lille stak af de bøger jeg har fået købt og (de fleste) læst i det irske, og alle her, pånær Nick Cave
bogen, er studierelaterede til fagene "Irish Poetry and Prose" og "Neo-classical Literature"



(Jeg vil gerne beklage de, for det første, ikke særligt gode billeder samt manglen derpå. Jeg har ikke gode muligheder for at fotografere på nuværende tidspunkt og kan fylde hele mit liv de sidste fire måneder i to kufferter. Ergo har jeg ikke meget at gøre godt med og vise frem. Jeg vil forsøge at ændre på det, når jeg er tilbage i mine egne ting, i min lejlighed!)

3. maj 2014

Øregodter og all-time favourites



Jeg hører altid musik. Min trofaste iPod følger mig overalt og lige så snart jeg bevæger mig udenfor en dør, sætter jeg et album på, der passer til det humør jeg nu er i. Musik og oplevelser, lande, personer og situationer går hånd i hånd for mig; jeg forbinder finurlige detaljer inden for musikken med et bestemt ansigtsudtryk og en bestemt følelse. Nogle albums er dog vedvarende fantastiske, og jeg kan finde elementer der passer til både det mere nedtrykte humør eller de dage, hvor alt synes smukt. For eksempel er albummet 'Shallow Bed' af Dry The River stærkt associeret med min rejse til Grønland i 2013, og 'Ceremonials' af Florence + The Machine blevet et soundtrack for mit Irlandsophold.
Her kommer en liste over de nok mest afspillede kunstnere og albums for tiden og et forsøg på en forklaring på hvorfor det rører mig.


'Jagten På Noget' af Balstyrko
Dette album er fra ende til anden helt fantastisk. Det er så meget mere end blot musik. Der er lag af både seriøsitet, ordlege og samfundskritik.
Gruppen består af to brillante musikere, Ane Trolle og Blæs Bukki (ofte bedre kendt fra Malk de Koijn og Bikstok Røgsystem), der sammenfletter en følelsesbetonet, eksperimenterende vokal og Blæs' blide rap'en. Jeg elsker dette album abnormt meget og det vækker følelser af melankoli, hvis det er det, man lytter efter, eller glædesmomenter, hvis det er det humør man er i.
I kan lytte til sangen "Venter På Vin" her.

"Venter her til du kalder på mig. Kunne ikke sætte farten ned. Håber vi ses i næste liv, at vi kan kende hinanden igen" ('Hvem Ringer')


'Push The Sky Away' af Nick Cave and the Bad Seeds
Nyeste udgivelse fra Cave's hånd er i min optik tæt på at være det smukkeste han endnu har lavet. Det er så stemningsfuldt og finpudset ned i hver eneste detalje, at uanset om du sætter det på som baggrundsmusik eller for decideret at lytte, er det en øregodte.
På dette album kan man tydeligt høre, hvordan hans vokal er markant forbedret fra tidligere, hvor det har været en smule rustent og skramlet. Begge dele er afsindigt godt, men man kan godt mærke en forskel. Albummet spænder over lyriske guldgruber (som altid er at finde i hans værker, både i det musikalske og i hans romaner) samt ufatteligt lækre musiske detaljer man først lægger mærke til efter at have lyttet til albummet adskillige gange. Dette er nok mit favorit Cave album, selvom det er svært at vælge bare ét blandt hans mange, mange udgivelser, der alle indeholder noget specielt. Hvis ikke i har tjekket hans musik ud, har jeg ikke andet at sige end...GØR DET. Her er et eksempel fra pladen ("We Real Cool").

"Who measured the distance from the planets right down to you big blue spinning world. And heartbeats and tears and nervous laughter spilling down all over you, girl" ('We Real Cool')


'Night Shift' af Turboweekend
Turboweekend er helt klart i højsædet som værende et af mine all-time favourite bands. Jeg har været til mere end 8 koncerter og har hørt deres album utallige gange, og jeg bliver aldrig træt af dem.
Denne gruppe består af fire danske fyre, Silas (vokal), Anders (keys), Martin (trommer) og Morten (bas) med masser af spræl i. De giver den gas på scenen og spreder festlig energi til publikum, og man kan ikke undgå at gå derfra med et smil på læben. De er alt, hvad et band skal være: Dygtige musikere, der ved, hvad publikum vil have, attraktive og så er de super charmerende på en scene.
Dette er deres første udgivne album (udkom i 2007) og er nok mit favorit, hvis jeg absolut skulle vælge. Det er deres mere elektroniske fase og knapt så poleret som det nyere, men jeg er vild med den edge. Her kan du høre den første sang på albummet, "Not A DJ".

"My feet are smeared with my own blood and my own beer. I thought that I could find you here and dance us through all these foolish fears" ('Shadow Sound')


"Ceremonials" af Florence + The Machine
Florence er for mig et forholdsvist nyt band. Jeg lærte det at kende gennem min franske ven, Alex, som er kæmpe fan af hende og hendes musik. Jeg faldt efterfølgende over denne plade, og tænkte at jeg ville give det en chance, og jeg var blown away. Jeg har stort set ikke kunnet sætte andet musik på end netop denne CD de sidste to måneder, for hold op, hvor jeg dog elsker det. Hver eneste gang jeg hører de enkelte sange, opdager jeg nye elementer, der gør, at jeg forelskes på ny. Jeg lytter til albummet når jeg er glad, hoppende rundt til det nærmest ritual-lignende musik, eller når jeg er trist og trænger til lyden af emotioner i hver enkelt akkord og tone der sættes an. Jeg røres hver gang på ny af Florence's små krøller og detaljerede sang. Jeg har ikke andet at sige end...wauw. (Sangen "No Light No Light" kan du finde her).

"And the arms of the ocean, so sweet and so cold. And all this devotion I never knew at all. In the crushes of heaven for a sinner released, and the arms of the ocean delivered me" ('Never Let Me Go')



(Dette billede er taget fra: http://images3.alphacoders.com/197/197337.jpg)

1. maj 2014

1. maj: Nedtælling og fælleslæsning

I dag har vi ramt starten af maj måned og dette betyder flere ting for mit vedkommende:

- Sidste essay på Mary Immaculate College of Limerick er nu afleveret, og tilbage venter kun 2 x 45 minutters skriftlige eksaminer. Dvs. mit semester er ovre om et øjeblik og jeg får derefter 3,5 måneds ferie forude. Puha.
- Fælleslæsning af Moby Dick af Herman Melville (har hashtagget #melvilledk på instragram), og
- Kun 20 dage tilbage i det irske



Jeg sidder i øjeblikket med meget blandede følelser. På én gang er jeg overlykkelig; jeg skal snart hjem. Hjem, til mine skønne venner, min søde familie og fantastiske Aarhus. Jeg kan næsten ikke vente! Samtidig kan jeg slet ikke forestille mig, at skulle kunne forlade Irland, og de mange dejlige mennesker jeg har mødt her. Meget har jeg oplevet; godt og skidt, hjemve, sjove tider, hårde tider, dage fyldt med sol og grin, samt ufatteligt meget mere. Jeg har fået venner for livet på tværs af landegrænser.
Udveksling er så mange ting: En læringsprocess omkring hvem man er, studier og nok vigtigst af alt, kulturmøder og spøjse tilgangsvinkler til diverse situationer. Jeg har lært så ufatteligt meget af at være afsted, og jeg ville på ingen mulig måde have undværet denne oplevelse.


Udover at en nedtælling er begyndt, er der også sat det hyggeligste projekt igang, nemlig fælleslæsning af Herman Melville's Moby Dick. Da jeg er en af de eneste i min omgangskreds, der har en stor kærlighed for bøger, er det begrænset for mig at diskutere og læse side om side med andre, så dette er en fantastisk mulighed. Jeg læste om eventet på Paperback Castles og tænkte straks at jeg måtte give mig i kast med dette. Bogen har længe været i baghoved, som noget, jeg gerne ville læse engang. Nu var tiden til det, og jeg bevægede mig ned i den skønne O'Mahony bogbutik på Mainstreet i Limerick og fik anskaffet mig en smuk Penguin Clothbound Classics version af bogen:



På nuværende tidspunkt har jeg læst de 3 første kapitler samt etymologi-delen. Jeg sprang pænt introduktionen over i frygt for at høre andres holdninger, før jeg kan danne mig mine egne.
Jeg havde regnet med, at jeg ville finde værket svært at komme igang med og måske en anelse tungt. Men indtil videre er jeg super positivt stemt, og er vild med Melville's skrivestil. Jeg ser virkelig frem til at fordybe mig videre i den rigtige historie om hvalen, som man på sin vis kender så godt - eller i hvert fald i brudstykker.



"Chief among these motives was the overwhelming idea of the great whale himself. Such portentous and mysterious monster roused all my curiosity. Then wild and distant seas where he rolled his island bulk; the undeliverable, nameless perils of the whale; these, with all the attending marvels of a thousand Patagonian sights and sounds, helped sway me to my wish."