6. maj 2014

Læsemål 2014

Sidste år begyndte jeg at nedskrive, hvad jeg fik læst. Hvorfor jeg ikke startede på dette før, er mig en gåde, for jeg elsker at føre regnskab over små finurlige ting, så hvorfor ikke også det, jeg fik læst i løbet af året? Det startede lidt som en form for nytårsforsæt, at få læst mere og vide præcist hvad
Jeg kom i året 2013 op på 33 læste bøger, og jeg var på en gang forundret og en smule skuffet. Med kun 33 bøger om året, er der ufattelig lang vej til at nå igennem alle de værker jeg egentlig gerne vil. Det er ikke fordi jeg som sådan er en langsom læser, men jeg er heller ikke voldsomt hurtig. Det kommer også meget an på, hvad det er jeg læser. Er det halvtunge klassikere, kan det godt tage mig lidt ekstra tid at bevæge mig gennem siderne. Altså, må det have meget at gøre med sproget i den givne roman. Nogle bøger lægger også mere op til nærlæsning end andre, der måske mere fokuserer på et spændende indhold.

I år havde jeg sat mig som mål at læse mere. Mit mål er konstant skiftende, men står netop nu på 50 bøger, men jeg håber på, at jeg kan komme igennem mere. Jeg er indtil videre oppe på 15 bøger ifølge min Goodreads account, og er igang med 3 i øjeblikket; King Lear af William Shakespeare, som er en genlæsning for mit vedkommende (jeg er lidt i tvivl om, hvorvidt jeg får den færdiggjort i denne omgang...), Moby Dick af Herman Melville, som del i fælleslæsnings projektet jeg har nævnt i et tidligere indlæg, og så den fjerde bog i A Song of Ice and FireA Feast for Crows

Jeg er både umådeligt vild med Reading Challenge funktionen på Goodreads, men også enormt irriteret. Jeg holder som sagt af, at lave statistikker af hvad jeg læser, men jeg finder det også en smule stressende at den nu fortæller mig at jeg er "2 books behind schedule". Jeg ved godt, at jeg ikke burde tænke så meget over dette, men det sidder alligevel og gnaver i baghovedet på mig. 
Problemet er, at jeg er igang med to lange bøger, den ene med 625 sider, og en anden med tæt på de 1000. Og jeg har allerede læst en med omkring 1100 siders længde. Selvfølgelig tager disse længere tid at læse, så selvfølgelig vil jeg være bagude i min statistik i en periode, men det irriterer mig stadig.

En anden grund til, at jeg ikke får læst så ufatteligt mange bøger er, at jeg har haft svært ved at finde tiden til det ved siden af de romaner jeg skal læse til mit engelsk studie. I Irland har jeg dog haft rig mulighed for at læse, da romanerne vi fik tildelt var både korte og få. Udover det har vi ikke som sådan haft secondary readings, som normalt tager meget af min tid derhjemme, hvilket har resulteret i voldsom meget fritid og næsten en følelse af et 'fri-år' på studiet. Her har vi til gengæld skullet skrive 6 essays i løbet af semestret, hvilket ikke er så normalt for mig, men at dette har været min eneste 'opgave' udover at gå til forelæsninger, har virket super spøjst på mig.

Nogle af de læsemål jeg har for mig selv i år, er at komme igennem flere klassikere. Samtidig vil jeg også gerne til at begynde at læse de bøger der står på min reol hjemme i Danmark, i stedet for konstant at købe nye, smukke bøger, som så fanger min opmærksomhed i stedet. I Irland har haft en begrænset mængde bøger, hvilket også har resulteret i, at jeg er kommet igennem langt de fleste. 
Ud over klassikerne, kunne jeg godt tænke mig at læse mere poesi. Jeg har aldrig rigtig ramt noget, der virkelig fascinerede mig, men jeg finder det stadig hyggeligt at læse som afveksling til lange romaner. Samme forhold har jeg også til noveller, jeg også rigtigt godt kunne tænke mig at bevæge mig mere indenfor.

Dette er kun en lille stak af de bøger jeg har fået købt og (de fleste) læst i det irske, og alle her, pånær Nick Cave
bogen, er studierelaterede til fagene "Irish Poetry and Prose" og "Neo-classical Literature"(Jeg vil gerne beklage de, for det første, ikke særligt gode billeder samt manglen derpå. Jeg har ikke gode muligheder for at fotografere på nuværende tidspunkt og kan fylde hele mit liv de sidste fire måneder i to kufferter. Ergo har jeg ikke meget at gøre godt med og vise frem. Jeg vil forsøge at ændre på det, når jeg er tilbage i mine egne ting, i min lejlighed!)

4 kommentarer:

 1. Hej Amanda,

  Jeg skriver lige her i mangel på bedre kommunikationsvej. Du tager ikke fejl, jeg mente også nok, at jeg havde mødt dig før, omend efterhånden en del år tilbage. Hvor er det pudsigt med et sådan virtuelt sammentræf!

  Jeg vil vildt gerne være med til at stable en læseklub på benene sammen med dig. Det kunne være super skønt. Jeg kan jo så erfare, at du i øjeblikket er i Irland (er overhovedet ikke spor misundelig...), men vi kan jo mødes en dag, når du er kommet tilbage og snakke om det?

  Det er desuden et spændende indlæg. Jeg har det også ambivalent med den slags challenges (selvom jeg ikke kan lade være med at være med). Det er lidt stressende hele tiden at have det i baghovedet, og nogle gange fylder det bare lidt for meget, hvor det egentlig ikke burde.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hvor er det sjovt at støde på hinanden igen på denne måde :-)

   Den er jeg helt klart med på! Jeg vender tilbage til dansk jord D. 20 maj, og derefter står den på 3,5 måneders ferie, så der skulle være masser af tid til læsning!

   Ja, det er lidt problematisk. Jeg har det på samme måde; jeg kan heller ikke helt lade være med at være med.

   Slet
 2. Ah, ja. Om man så læste 500 bøger i året, ville man aldrig kunne nå alle dem, man gerne ville :/ Det er nok i virkeligheden umuligt, og det river sådan i mit hjerte, når jeg tænker over det.

  Jeg har det meget ambivalent med Goodreads-udfordringen også. Det er meget fint at holde styr på sin læsning, men det bør jo heller ikke stresse en, hvilket jeg sommetider føler, det gør. Desuden skal det jo heller ikke afskrække en for at læse de større bøger, som netop ofte kan være de større læseoplevelser.

  SvarSlet
  Svar
  1. Du har helt ret! Det er en ret deprimerende tanke :(

   Ja, lige præcis. På én måde er det en super god måde at holde regnskab over netop hvad man får læst og hvornår, men det er også til tider et stressende element i mit baghovede.

   Slet